Sposób kondycjonowania soku sumakiem i plazmą w systemie przepływowym
dc.abstract.pl | Przedmiotem zgłoszenia jest sposób kondycjonowania soku, który charakteryzuje się tym, że do wytłoczonego świeżego soku dodaje się przyprawę sumak ze zmielonego owocu sumaka w ilości od 1 do 30 g na 1 L soku i uzyskany ciekły produkt podaje się do przepływowego reaktora typu glidearc o częstotliwości od 10 do 200 Hz i o napięciu od 3,7 do 17 kV, do którego podaje się gaz procesowy, korzystnie w postaci powietrza i po jego przejściu przez łuk elektryczny kieruje się strumień gazu opuszczający reaktor na płytę odpływową umieszczoną pod wylotem gazu, na którą w sposób ciągły przy użyciu pompy perystaltycznej o wydajności od 1 do 380 ml/min podawany jest sok z dodatkiem sproszkowanego owocu sumaka. | |
dc.affiliation | POLITECHNIKA LUBELSKA | |
dc.affiliation | UNIWERSYTET PRZYRODNICZY W LUBLINIE | |
dc.contributor.author | Pawłat, Joanna | |
dc.contributor.author | Starek-Wójcicka, Agnieszka | |
dc.contributor.author | Kwiatkowski, Michał | |
dc.contributor.author | Terebun, Piotr | |
dc.contributor.author | Zarzeczny, Dawid | |
dc.contributor.author | Krajewska, Marta | |
dc.contributor.author | Osmólska, Emilia | |
dc.date.accessioned | 2024-12-19T13:08:07Z | |
dc.date.application | 2022-09-02 | |
dc.date.available | 2024-12-19T13:08:07Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.date.publicationbup | 2023-01-30 | |
dc.date.publicationwup | 2023-09-11 | |
dc.description.classification | ||
dc.description.classification | ||
dc.description.classification | ||
dc.description.classification | ||
dc.description.classification | ||
dc.description.classification | ||
dc.identifier.bup | BUP 05/2023 | |
dc.identifier.patent | Pat.243589 | |
dc.identifier.publication | P.442180 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14629/17293 | |
dc.identifier.weblink | https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.442180 | |
dc.identifier.wup | WUP 37/2023 | |
dc.language | polski | |
dc.patent.country | PL | |
dc.patent.name | Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej | |
dc.publisher | Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej | |
dc.subtype | Invention | |
dc.title | Sposób kondycjonowania soku sumakiem i plazmą w systemie przepływowym | |
dc.title.alternative | Method of juice conditioning with sumac and plasma in a flow system | |
dc.type | Patent | |
dspace.entity.type | Publication | |
Files | ||
Publication available in collections: |